19 Şubat 2011

Dünü: Agios Yannis Kilisesi Bugünü: Sevim ve Necdet H. Kent Kitaplığı

Dünü: Agios Yannis Kilisesi
Patrik Teodosios zamanında İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlanan manastırın ana kilisesi kuzeybatı kısmında bulunmaktadır. Bu Şapel de mimarisiyle manastırın vazgeçilmez bir parçasıdır. Aynı zamanda buradaki kitaplığı 1835 senesinden itibaren zenginleşmeye başlamış, dini kitaplar yanında 17. ve 18. Asrın kilise hukuku hakkındaki yayınlarıyla da ün salmıştır. 1924 yılında yaşanan mübadele (zorunlu göç) sonrası Şapel zamanla tahrip olmuştur. Şapelin batı tarafında olduğu söylenen ve büyük bir olasılıkla manastıra un sağlayan değirmenden geriye kalan ise sadece temel taşlarıydı.
Bugünü: Sevim ve Necdet H. Kent Kitaplığı
Yıllar yılı harap bir şekilde kalan değirmen ve kilise; Rahmi M. Koç’un kültür varlığı olan bu eski eserlerin kurtarılmasına yönelik girişimleri, maddi-manevi katkıları ile restore edilmiş ve böylelikle Alibey Adası 07.08.2007 tarihinde önemli bir kitaplığa kavuşturulmuştur.

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet verecek olan bu kitaplığa; ilerleyen yaşı nedeni ile göz sağlığı bozulan, “Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum.” diyen Emekli Büyükelçi Necdet H. Kent’in ve eşinin ismi verilmiştir. Necdet H. Kent’in oğlu Muhtar Kent, merhum babasından kalma bin üç yüzü aşkın kitabı bu kitaplığa bağışlamıştır.


Değirmenin giriş katında hediyelik objeler ve yörenin özel zeytinyağını bulabilir, terasın büyülü manzarası eşliğinde dinlenirken, cafe servisinden yararlanabilirsiniz.


Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık’tan Alibey Adası’na (Cunda Adası’na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.


Geçen hafta sonu yaptığımız cunda gezisinde gezdiğim bu kitaplık müze için bu kaynaktan bilgi aldım:www.rmk-museum.org.tr.Bu kaynakta anlatılmayan bir konu var o kısmada ben değineyim müzenin tuvaleti:)Temizliği ayrı konu çok beğendim ama inanın sanki küçük bir müzede orada var hani boşaltım sistemime söz geçirebilseydim bu kıymetli alanı sadece gezip çıkacaktım :)))