8 Temmuz 2013

gece gece okumaca...cennetin doğusu

 ''Hiçbir öykünün, biz onun gerçek ve doğru olduğunu içimizde duymadıkça, etkisi ve yaşarlığı yoktur.”

“Olaysız ve tekdüze geçen zaman, insana, bitmez tükenmez gibi gelir diye düşünülür. Akla yakın olan da budur, ama gerçek öyle değildir. Asıl durgun, olaysız günler hemen geçiverir.”

Bir çocuk büyüklerinin kusurlarını ilk yakalayışında, küçük kafası, büyülerin hiç de öyle tanrısal zekâları bulunmadığını, kararlarının her zaman akıllıca, düşündüklerinin her zaman gerçek olmadığını söylediklerinde her zaman dürüst davranmadıklarını anlayınca, dünyası yıkılır, paramparça olur. Tapılan tanrılar devrilir, bütün güvenlik yok olur. Ve tanrılar bir kez düştüler mi, tam düşerler.”
 
   Steinbeck bu romanda  gönlümü çaldı gitti.Habil ve Kabil in hikayesinden yola çıkarak içimizdeki tüm iyi yada kötü diye adlandırdığımız duyguları karakterlerle yaşamamıza bazılarını çok sevip değer vermemize çocukluktan itibaren oturan karakterimizin ve genlerimizin tüm yaşamımıza nasıl etki yaptığına harika bir biçimde değiniyor.Aslında biz büyükler çocukluğumuzun üstüne  ne koyabildik ki o zaman ki öğrenip hissettiklerimizden daha fazla ne bilip düşünüyoruz?
    Steinbeck yolları bir noktada kesişen Hamilton ve Trask ailelerinin kuşaklara yayılan hikâyesini anlatıyor daha sonradan öğrendiğim bir ayrıntıda ,bahsettiği Hamilton ailesi aslında kendi annesi Olive Hamilton'un ailesi olması ve sıkça bahsi geçen Samuel Hamilton da yazarın dedesi olmasıydı.Ayrıca çocukluğunun geçtiği  Californiya'daki Salinas Vadisi' ni her yönüyle anlatmış romanın girişindeki harika tasvirlerle beni orada neredeyse dört mevsim yaşatmıştır.Anlaşıldığı üzere yine çok beğenilenler arasına girmiştir arz ederim;) Elimdeki İki cilttir ve bendekiler ne yazık ki yazım yanlışları ve eksik bir kaç sayfası ile korsan mısın be kardeşim dedirtmiştir!

''Elinizde başka bir şey olmadı mı, neyiniz varsa onunla övünürsünüz işte. Hatta ne kadar az şeyiniz varsa, o kadar çok övünmek gereğini duyarsınız.”

2 yorum:

Bu konuda sen neler düşünüyorsun?Eğer blogger değilsen ''anonim''şeçeneğini tıkla ne düşünüyorsan yaz lütfen..